روانشناسی رنگ ها چیست؟

روانشناسی رنگ به مطالعه چگونگی تاثیر رنگ های مختلف بر شخصیت، اخلاق، رفتار و کردار انسان گفته می شود. از رنگ ها می توان حتی برای تاثیر بر واکنش های فیزیولوژیکی استفاده نمود. مثلا بعضی از رنگ ها می توانند با تغییرات فیزیولوژیکی که ایجاد می کنند باعث بالا رفتن فشار خون، خستگی چشم و یا افزایش متابولیسم شوند.

در روانشناسی رنگ هدف تعیین چگونگی تاثیر رنگ ها بر تصمیمات روزانه افراد است. مانند: وسایلی که می خریم، لباس هایی که می پوشیم و … . معانی و مفهوم هر کدام از رنگ ها باعث می شود که ما از رنگ های خاصی استفاده کنیم.

تاثیر روانشناسی رنگ

تأثیرات روانی رنگ

 تست روانشناسی رنگ ها نشان می دهد که رنگ ها تاثیرات بسیار زیادی بر روان افراد و سلامت روانی آنها دارند. درحالیکه درک رنگ تا حدودی ذهنی است، برخی از رنگ ها هستند که معانی خاص و جهانی دارند. مثلا رنگ هایی که در طیف قرمز جای می گیرند؛ مانند: نارنجی، زرد و قرمز، به رنگ های گرم معروف هستند. این رنگ ها می توانند احساس گرما و راحتی را منتقل کنند. همچنین می توانند خشم و خصومت را بر انگیزند.

رنگ هایی که متمایل به آبی هستند به رنگ های سرد معروف اند. این ها اغلب به رنگ های آرام شناخته می شوند. اما می توانند احساساتی مانند غمگینی یا بی تفاوتی را نیز با خود به نمایش بگذارند.

اگر بخواهیم تاثیرات روانی رنگ ها را مورد بررسی قرار دهیم و ببینیم تاثیر رنگ بر اخلاق فرد چگونه بوده و چه تاثیری بر شخصیت و روان افراد خواهد گذاشت، باید معانی هر کدام را بدانیم.

 

روانشناسی رنگ ها و معانی آنها

قرمز نشان دهنده اشتیاق، هیجان و عشق می باشد.

صورتی نرمی، حفاظت و سادگی را نشان می دهد.

 بنفش می تواند مرموز بودن، نجیب و یا حتی پر زرق و برق بودن را نشان دهد.

آبی معانی مانند خرد، عقل، صلح و امید را با خود به همراه دارد.

 نارنجی رنگ گرما، مهربانی و شادی است.

سبز همانگونه که هویدا است، نشانه طبیعت و سرسبزی، رشد و طراوت خواهد بود.

 زرد می تواند هم نشانه خطر باشد و هم نشانه امید و شادی!

 سیاه مرموز بودن، سرد و یا نجیب بودن را می رساند.

سفید حقیقت و یا بی تفاوتی معنا می شود.

برای پیدا کردن تاثیر روانشناسی رنگ و شخصیت افراد، تحقیقاتی بر روی 30 کشور انجام شد. این تحقیقات ثابت کرد که مردم رنگ های خاصی را متناسب با شرایط و موقعیت های خاص مرتبط می دانند. مثلا:

 43 درصد از مردم سفید را تسکین دهنده می دانستند.

 68 درصد از مردم قرمز را با عشق و علاقه مرتبط می دانستند.

 سیاه رنگی است که 51 درصد از مردم آن را متناسب با غم و اندوه دیده اند.

 35 درصد از افراد، آبی را رنگی که نشان دهنده آرامش است خطاب کرده اند.

زرد را 52 درصد اعلام کرده اند که رنگ شادی است.

 25 درصد از مردم بنفش را با لذت منطبق دانسته اند.

 نارنجی با شادی مرتبط است، این موضوع را 44 درصد از افراد بیان کرده اند.

محققان می گویند که رسیدن به این معنای مشترک در بین مردم می تواند نقش اساسی در کمک به ایجاد ارتباطات داشته باشند.

روانشناسی رنگ برای درمان

در برخی از کشورها مانند مصر، چین، هند و … استفاده از رنگ ها را راهی برای بهبود و درمان می دانند. در این روش درمانی از:

 از رنگ قرمز برای تحریک شدن ذهن انسان و همچنین افزایش تحرکات بدن و افزایش گردش خون استفاده می شود.

 برای پاکسازی بدن و اعصاب و روحیات خود می توانید از رنگ زرد کمک بگیرید.

 رنگ نارنجی برای بهبود ریه ها و افزایش سطح انرژی در درمان استفاده می شود.

 اعتقاد برخی از کشورها بر این است که رنگ آبی باعث تسکین دردها و بیماری ها می شود.

 اگر کسی مشکلات پوستی داشته باشد می تواند از نیلی استفاده کند.

تاثیر روانشناسی رنگ ها بر عملکرد افراد

همانطور که می دانید رنگ ها می توانند بر عملکرد افراد، اخلاق آها و … نیز تاثیر بگذارند. تست روانشناسی رنگ ها نشان داده است که دیدن رنگ قرمز قبل از امتحان می تواند به عملکرد فرد در آزمون تاثیر منفی به جا گذارد. این مطالعات نشان داده که اگر دانش آموزان را قبل از امتحان در یک اتاق قرمز قرار دهیم، تاثیر منفی بر آنها خواهد گذاشت. زیرا رنگ قرمز تهدیده کننده و متحرک است و هیجان را قبل از آزمون زیاد می کند. این استرس و هیجان ایجاد شده باعث می شود که فرد نتواند امتحان خوبی بدهد.

پس می توان گفت برای داشتن عملکرد بهتر باید از رنگ هایی متناسب با فضا، فرهنگ و نوع فعالیت فرد استفاده شود.

روانشناسی رنگ و خرید

تا اینجا بر تاثیر روانشناسی رنگ بر عملکرد افراد، سلامت روانی و روانشناسی رنگ و اخلاق فرد اشاره شد. اما آیا روانشناسی رنگ در لباس ها و یا خرید روزانه نیز تاثیر می گذارد؟ آیا رنگ محصولاتی که خریداری می کنیم می تواند در مورد شخصیت شما بگوید؟ آیا رنگ خودروی شما با برخی از ویژگی های شخصیتی شما مرتبط است؟ ترجیحات رنگی شما از لباسی که می پوشید تا اتومبیلی که می خرید، می توانند در رابطه با شخصیت شما ارتباط داشته باشند. برخی از مهم ترین گزارشات در رابطه با رنگ ها و تاثیر آن در خرید شما عبارتند از:

 رنگ سفید

می توان گفت که سفید احساس تازگی و تمیزی را به فرد می دهد. این رنگ اغلب برای برانگیختن احساساتی مانند نشاط، جوانی و مدرنیته استفاده می شوند.

 رنگ مشکی

طبق نظرسنجی های انجام شده اغلب افراد مشکلی را یک رنگ قدرتمند می دانند. دلیل این انتخاب می تواند این باشد که اکثر خودروهای لوکس رنگ مشکی دارند. افراد رنگ مشکی را جذاب، قدرتمند و مرموز وصف می کنند.

 رنگ نقره ای

در بین رنگ های محبوب برای خودروها، رنگ نقره ای سومین رنگ محبوب به حساب می آید. این رنگ احساس نوآوری و مدرن بودن را منتقل می کند.

 رنگ قرمز

رنگ قرمز رنگی است که به شدت جلب توجه می کند. بنابراین استفاده از این رنگ در لباس ها و یا خریدهای خود می تواند نشان از این باشد که فرد می خواهد تصویری از قدرت، عمل و اعتماد به نفس خود را به نمایش بگذارد.

 رنگ آبی

آبی رنگی که نشان دهنده ثبات و ایمنی است، شناخته شده است. استفاده از رنگ آبی می تواند به دیگران نشان دهد که شما فردی قابل اعتماد هستید.

 رنگ زرد

استفاده از رنگ زرد در خریدهای خود می تواند نشان دهد که شما فردی شاد و ریسک پذیر هستید.

البته نمی توان گفت صرفا به دلیل انتخاب یک رنگ برای لباس می توان شخصیت فرد را تشخیص داد. بلکه انتخاب این رنگ باید در زندگی شما تکرار شده باشد و ارجحیت خاصی نسبت به سایر رنگ ها داشته باشد. گاهی انتخاب رنگ ها صرفا نشان دهنده شخصیت افراد نیست. بلکه تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند قیمت، مد، فرهنگ، مناسبت و … است. حتی سلیقه افراد و ترجیحات رنگی آنها می تواند به مرور زمان تغییر پیدا کند. مثلا ممکن است فردی در سال های جوانی عمر خود از رنگ های روشن و جلب توجه کننده مانند قرمز، سفید، زرد و … استفاده کند. اما هنگامیکه سن او کمی افزایش پیدا کرد به سمت رنگ های تیره تر و سنتی تر جذب شود.

روانشناسی رنگ ها و مزیت آن

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *