لامپ ال ای دی چیست ؟
ال ای دی (LED) مخفف واژه Light Emitting Diode نوعی از لامپ های حالت جامد است که از دیود نور افشان برای روشنایی استفاده میکند. دیودها از نوع نیمه هادی هستند.
فرق اساسی بین نیمه هادی ها و ال ای دی ها در نوری است که از LED ها ساطع می گردد . این لامپها که در ابتدا بیشتر به عنوان یک چراغ قرمز رنگ در درون دستگاههای الکترونیکی کاربرد داشتند، با توجه به مصرف برق کم نسبت به سایر لامپها، عمر بسیار بالا و فناوری جدید ساخت به رنگهای دیگر توانستهاند جای خود را در صنعت روشنایی در دنیا باز کنند.
کارشناسان معتقد هستند که لامپ های سنتی یکی از مهمترین دلایل مصرف انرژی و در نتیجه افزایش حجم تولید گازهای گلخانه ای در جهان می باشند. بنابراین بسیاری از کشورها ؛ برنامه چندساله ای را برای جایگزینی مدل های دیگر لامپ با لامپ های ال ای دی ، تدوین کرده اند تا شاید بتوانند در دراز مدت گامی در جهت کمک به محیط زیست بردارند.
مزایای لامپهای ال ای دی
مصرف انرژی پایین
انواع لامپ LED در مقایسه با لامپ های رشته ای مصرف انرژی بسیار پایینی دارند اما بازده آن ها بالا است. لامپ ها ۹۰ درصد انرژی برق را به نور تبدیل می کنند. مصرف انرژی پایین منجر به کاهش هزینه های قبوض می شود، از این رو استفاده از این لامپ ها از نظر اقتصادی بسیار مقرون به صرفه است.
طول عمر
این لامپ ها عمر طولانی دارند و بدون نیاز به جایگزین، بیشتر از چندین سال می توانند مورد استفاده قرار گیرند. نصب این لامپ ها در منازل هزینه های تعمیر و نگهداری سیستم روشنایی را به میزان قابل توجه کاهش می دهد.
مقاومت بالا
این لامپ ها مقاومت بالایی در برابر شرایط مختلف جوی دارند و رطوبت هوا تاثیری بر عملکرد آنها نمی گذارد.
ایمنی
گرمایی که توسط لامپ ال ای دی تولید می شود در مقایسه با لامپ های رشته ای بسیار ناچیز است به نحوی که حتی اگر چند ساعت روشن باشند و به بدنه آنها دست بزنید، دست نمی سوزد. خطرات ناشی از آتش سوزی و سوختگی در ساختمان با استفاده از این لامپ ها کاهش می یابد.
بازده نوری(lumen/watt)
از دیگر مزیت های لامپ های الایدی میتوان به بازده نوری بالای این لامپ ها اشاره نمود. در حال حاضر لامپهای LED بازدهای بین ۷۴ تا ۱۲۰ لومن بر وات را دارا میباشند و این در حالی است که این مقدار برای لامپهای رشتهای ۱۰ تا ۱۵ لومن بر وات است .این فاکتور برای لامپهای کم مصرف ۴۵ تا ۶۵، برای لامپهای بخار جیوه ۳۵ تا ۶۰، برای لامپهای بخار سدیم ۶۰تا ۱۱۰ و برای لامپهای متال هالید ۷۵ تا ۸۵ لومن بر وات میباشند.
پس لامپ ال ای دی بالاترین نوردهی بین لامپ ها را دارا است. و به راحتی یک لامپ LED می تواند جایگزین چندین لامپ رشتهای، کم مصرف، بخارجیوه، بخار سدیم و متال هالید گردد.
پاسخ به موقع
لامپهای الایدی به محض رسیدن ولتاژ به آنها روشن میشوند (کمتر از ۲۰ میکرو ثانیه ) اما به عنوان مثال لامپهای متال هالید زمانی بالغ بر ۵ دقیقه لازم دارند تا به حداکثر نور خود برسند، یعنی لامپهای الایدی پانزده میلیون بار سریعتر روشن میشوند.
تعداد خاموش روشن
طول عمر لامپهای الایدی به هیچ وجه تابعی از تعداد روشن و خاموش شدن نیست، میتوان لامپهای الایدی را میلیونها بار روشن و خاموش کرد. در واقع طول عمر لامپهای الایدی تنها به مدت زمان روشن بودن بستگی دارد و هیچ گونه ارتباطی به تعداد خاموش و روشن کردن ندارد، برخلاف لامپ های قدیمی که عمر آن ها علاوه بر مدت زمان نوردهی به قطع و وصل جریان برق ارتباط داشت.
شدت نور همیشگی
شدت نوری که از لامپ های معمولی ساطع می شود به مرور زمان کاهش می یابد اما لامپ های ال ای دی به علت مصرف کم برق و بازدهی بالا دارای نوردهی یکسانی هستند و نور آنها کاهش نمی یابد.
عدم وجود پرتوهای فرابنفش و مادون قرمز
همواره نوری كه توسط منابع روشنایی تولید میشده است به همراه پرتوهای فرابنفش و مادونقرمز بوده است كه در حوزه بینایی ما نیستند، كاربردی به منظور تأمین روشنایی ندارند و حتی برای انسان مضر میباشند. ولی لامپ های ال ای دی پرتوهای فرابنفش و مادون قرمز تولید نمی کنند، در نتیجه هیچ آسیبی به سلامتی انسان نمی زنند. این لامپ ها کاملا بی خطر هستند و سازگار با محیط زیست نیز می باشد.
رنگ | مهتابی / آفتابی / طبیعی |
کشور سازنده | ایران |
توان مصرفی | 5W |
رده مصرف انرژی | A+ |
ولتاژ | 220V |
طول عمر | 15000 ساعت |